Carlisme. Partit Carlí de Catalunya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LA LLUITA SILENCIADA DEL CARLISME CATALÀ

La Biblioteca Popular Carlista que dirigeix Javier Onrubia, en el núm. 17, ha editat en castellà un llibre amb el títol La lucha silenciada del Carlismo Catalán. Aquest treball consta de dues parts que ens apropen a una lluita constant i sense treves: la del carlisme català. Una lluita que s’ha tractat d’amagar des de qualsevol instància de poder, però que ha estat, i està, present en l’esdevenir del poble català. Una lluita immersa en l’acció de tots els carlins de les Espanyes.

En el primer treball, Jaume Campàs ens presenta un “Apunt biogràfic de Salvador Campàs: Història d’una evolució sense deixar de ser fidel a les conviccions”. Aquest estudi va estar presentat al VIIIè Seminari d’història del carlisme, organitzat per la Fundació Francesc Ribalta i celebrat al Santuari de Pinós el 29 de maig de 2004. Amb l’autorització de la Fundació es publica aquí la versió en castellà per donar a conèixer a les Espanyes la figura de Salvador Campàs, un lluitador senzill que va estar nomenat cavaller de l’Ordre de la Legitimitat Proscrita per En Carles Hug de Borbó-Parma el maig de 1999. Un reconeixement a la lluita de tota una vida.

És un relat dels patiments del mestre Campàs, perseguit doblement per la seva militància carlista i per les seves conviccions religioses, donada la seva militància fejocista. Son pàgines viscudes per una persona concreta, però, fàcilment, extrapolables a molts dels carlins catalans. Relata la repressió en època de guerra i les successives etapes una vegada conclosa la contesa bèl·lica. L’evolució carlina al ritme del Vaticà II, els organismes d’oposició al franquisme, els fets de Montejurra 76 i el handicap de la tardana legalització del partit. Les seves opinions recollides per la revista Quicarell o El 9 Nou, per exemple.  

El segon treball, Una presència permanent, ens apropa a la lluita carlina que, durant tres segles, ha fet del Dret la base primigènia d’un plantejament que associa a tot dret un deure inexcusable. Per elaborar la memòria col·lectiva carlista des del 1936 cap els nostres dies fa esment d’una sèrie de fets. La repressió del règim franquista i les seves campanyes contra el carlisme, la pressió sobre les Margarites, les denúncies carlistes contra el falangisme repressor, els successos de Begoña, la presència d’En Xavier de Borbó-Parma en el camp d’extermini de Dachau, l’Aplec de Montserrat i els Actes de Montejurra, uns testimonis políticament incorrectes o l’empresonament del secretari general del Partit Carlí de Catalunya a la Modelo de Barcelona, l’Avancem! i altres qüestions com les visions tòpiques sobre el carlisme, la seva participació als organismes d’oposició antifranquista, l’aportació dels carlins catalans a l’articulació de les Espanyes i la proposta d’un Pacte de Catalunya. Sense oblidar elements bàsics del carlisme com el Poble Carlí i la Dinastia legítima, i la denúncia d’una societat envilida.

Aquesta obra presenta també un apèndix gràfic sobre aspectes que són tractats al llibre.

 

©Partit Carlí de Catalunya