Carlisme. Partit Carlí de Catalunya

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

175è ANIVERSARI DEL CARLISME

D’ençà que Manuel María González llancés el 3 d’octubre de 1833, a Talavera de la Reina, la seva proclama en favor d’en Carles Vè, aqueixa galàxia difusa que s’havia anat conformant en la lluita dels malcontents (1826-1828), prengué forma i planteja una alternativa real al despotisme liberal, que amb el seu centralisme no respectarà furs, ni costums i que destruirà el respectable patrimoni comunal dels nostres avantpassats. Com deia, aleshores, la intuïció carlina “la llibertat dels espanyols és molt antiga i el despotisme que els oprimeix molt modern”. El carlisme naixia així com un moviment polític singular per a les Espanyes. I, d’ençà el dia 7 d’octubre de 1833 ja realitzarà proclames en defensa dels furs.

Aquest 2008 es compleixen, doncs, els 175 anys de l’eclosió del carlisme com a moviment social i polític capaç de generar un entorn que ha anat adaptant-se als canvis de les Espanyes en comptar, de sempre, amb l’aportació personal i desinteressada de les dones i homes del poble carlí. Això ha fet possible que avui segueixi estant present a tot Espanya, especialment a Catalunya, fent aportacions ideològiques i d’estructuració territorial que no contemplen d’altres partits o corrents polítics. Aquesta ha estat una de les claus de volta del carlisme i l’explicació de llur permanència en el temps: ser capdavanters en les solucions per a les persones i els pobles per sobre d’interessos econòmics, especulatius i de poder.

Però, la repressió soferta pel Carlisme durant aquest llarg període de temps i la deformació històrica promoguda pel sistema educatiu, governi qui governi, agreuja el desconeixement que es té sobre el què som i què proposem els carlins. Entenem que no es pot explicar la història de Catalunya, ni la dels altres pobles hispànics, sense tenir en compte les aportacions fetes pels carlins i el carlisme.

Així, doncs, el Partit Carlí de Catalunya en col·laboració amb l’Associació d’Amics de la Història del Carlisme de Catalunya, va crear la Comissió “175 anys de Carlisme” per commemorar aquest aniversari. D’ençà el mes d’agost, en que es va fer la presentació a la Universitat Catalana d’Estiu, s’han vingut realitzant diversos actes, i és preveu la realització de noves conferències i taules rodones arreu del Principat. Una activitat que comptarà amb la participació de reconeguts historiadors, catedràtics i professors universitaris, especialistes en sociologia i en política, i dels militants carlins.   

Nova programació d'actes per celebrar el 175 aniversari del Carlisme

Data Acte

Lloc de celebració

09.05.2009

Acte a Poblet.
10:30 hores.

---

---

---

---

---

---

*

Queden per confirmar actes durant els mesos de Juny, Juliol, Setembre i Octubre de 2009.

Amb temps suficient, s’informarà de qualsevol canvi de dates.

 

©Partit Carlí de Catalunya